A felnőttség...

"Más tudni és más megérteni."

Akár hiszitek, akár nem a fönti mondat talán az egyik legbölcsebb és legokosabb mondat amire rájöttem. Ennek a mondatnak az igazságára mindenki saját élete tapasztalatai során ráfog jönni, most csak egy egyszerű példát szemléltetek mit is jelent ez:

"Tudjuk, hogy az AIDS egy vírus, de önmagában ez az információ kevés ahhoz, hogy megtaláljuk az ellenszert, ehhez meg is kell értenünk."

 


Ha általában felteszük valakinek azt a kérdést, hogy mit jelent az hogy "Felnőttnek lenni"? akkor nagyvalószínűséggel olyan válaszokat kapunk majd mint:"Felelősségtudat...stb." De ha megkérdezük, hogy mit jelent ez már nehezebben fog válaszolni.

Ugyanis azzal, hogy a felelősségtudat = felnőttséggel, akár egy 7 éves kisfiúra is mondhatnák, hogy felnőtt mert felelősséget vállal azáltal, hogy az iskolában  ha nem tanul akkor ő kap rossz jegyet. 

Kérdés: Kire mondhatjuk, hogy felnőtt?

Máshogy megfogalmazva: Mikortól mondhatjuk valakire, hogy felnőtt? Ez egy furcsa dolog, ami összefügg az értelemmel. De mi az értelem? Én speciel úgy fogalmaztam meg, hogy az "tudat-állapot" amelyben képesek vagyunk lógikai gondolatmenetek összefüggéseinek megértésére és készítésére, és ezek a gondolatmenetek között szabadon tudunk váltogatni, így egy kérdést több szempontból is megvizsgálhatunk és kiválaszthatjuk a helyeset. 

De sajnos az emberek nagyrésze nem értelmes. Gondolj bele! Amikor valakivel veszekszik mi történik? Vagy az emberek amiket hallanak információkat automatikusan beleépítik saját koncepciójukba nem foglalkozva azzal, hogy hiteles az információ, tehát nem kételkedik és ezért szintén csak tud valamit de nem érti, mert ha értené az összefüggéseket(gondolkodna) akkor  rájönne, hogy ez nem stimmel. Ezeket az embereket nevezem szűk-látókörűnek, mert nem képesek elszakadni saját koncepciójukból, míg a széles-látókörű ember képes válogatni a különböző gondolatmenetek között. Mellékes, hogy erős összefüggés van az empátia-értelem között, gondolkodj el miért, következtess, indokolj! (csak azt akarom, hogy gondolkodjatok.ne legyetek üres fejűek, akiket mint a birkákat terelgetni lehet) 

Mi köze az értelemnek a felnőttséghez?

Saját elképzelésem a felnőttségről a következők:

Az ember akkor lesz valóban felnőtt, amikor  a körülmények megkövetelik, hogy teljesen függetlenül döntést hozon. Ahhoz, hogy az ember döntést hozon szükséges, hogy az előtte álló lehetőségeket megfelelően átlássa. Ehhez szükséges az értelem, hogy a lehetőségek között szabadon tudjon váltogatni és az hogy ezeket átlátja az illető már magában foglalja a felelősségtudatot. Másrészt nem elég "kitervelni", létfontosságú, hogy az illetőnek legyen gyakorlati tudása is legyen a világra nézve, abban a tekintetben, hogy "az élet döntéseihez mindig kell tervet készíteni amely elméletben fut, de a gyakorlatban mindig van valami kiszámíthatatlan ami közbe jöhet és így a terv csak segítség ahhoz, hogy elérjük a döntésünk által kitűzött célt."

A bejegyzés trackback címe:

https://endor.blog.hu/api/trackback/id/tr94835759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása